torsdag 24 oktober 2013

Aisha - Medinas juvel

Bild från Villemo
"Tag emot denna kista med myrra, rökelse, kardemumma, kanel och parfymer av krokus och lilja." Mannen lyfte på locket. Dofter virvlade som drömmar kring våra huvuden och lockade fram mummel från åskådarna.

Så här underbart skriver Sherry Jones i "Medinas juvel". Boken handlar om Aisha - livlig, intelligent, rödhårig. Medina, Saudiarabien. Man får följa henne från det att hon är en liten flicka. Aisha, vars pappa är nära vän med Muhammed, gillar att fäktas med träsvärd och leka kurragömma med sin kompis Sawfan, som hon drömmer om att gifta sig med en gång.

Men som 6-åring blir Aisha instängd, hon får sitta inomhus i några år, i "purdah", för att kunna giftas bort. Aisha tror dock att det är meningen att hon ska få gifta sig med sin barndomsvän.

Till slut kommer hon till Muhammed, och hans andra fruar. Men den unge mannen med det långa glänsande håret, Sawfan, kommer till Aisha i drömmarna. Det blir en kamp mellan fruarna, krig där Aisha insisterar på att kvinnorna ska få vara med och kämpa, en kamp om att vinna Muhammeds hjärta och respekt, om brödfödan. Aisha säger vad hon tycker.

Muhammed skaffar fru efter fru för att binda folk till sig och till religionen islam. Han framstår lite som en skitstövel, tycker jag. I och för sig mer godhjärtad än de andra männen vid den tiden. Enligt baksidan på boken väckte romanen så starka känslor att den stoppades i USA redan innan den kommit ut.

Men det är inte särskilt trovärdigt, tycker jag, att flickan skulle tänka så "vuxet" som hon gör i romanen, redan som sexåring. Men kanske var barn i den tiden och på den platsen tvungna att växa upp mycket fort?

Jag tycker i alla fall att boken är väldigt bra. Den är intressant, romantisk och dessutom lärorik!

Läs mer om boken i detta inlägg.

söndag 20 oktober 2013

Rumporna på väg att försvinna!

Saker jag hört om rumpan:

Den känner inte kyla (någon som ringde in till Christer i P3).

Den sjunker tydligen 1 dm under en livslängd (en reporter i TV4:s morgonprogram).




Bok om rumpans historia:

"Stjärtens historia" av Jean-Luc Hennig, från Alhambra.

 
 

Del ur intressant artikel från forskning.se om fetma (och rumpor):

"Fördelningen av fettet spelar roll


Risken att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom ökar markant om fettet lagras runt organen i buken, vilket kallas för bukfetma.
Att vara rund om magen är, oberoende av BMI, farligare än att vara kraftigt överviktig, säger Mai-Lis Hallénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet.
Bukfetma ingår som riskfaktor i det metabola syndromet. I syndromet ingår förutom bukfetma även insulinresistens, blodfettsrubbningar och förhöjt blodtryck. Den som har två av dessa symptom lider av syndromet och har därmed ökad risk för sjukdom (läs mer om metabola syndromet).


Kvinnor har en tendens att lagra fett kring lår och stuss (Foto: SXC)
Kvinnor har en tendens att lagra fett kring lår och stuss (Foto: SXC)



Skillnader mellan män och kvinnor


Var fettet sätter sig på kroppen skiljer sig mellan män och kvinnor. Bukfetma förknippas med män och fettvävnad kring höfterna med kvinnor. I dagsläget är detta på väg att förändras då kvinnor ändrar form. Istället för breda rumpor och tjocka lår får kvinnor nu runda magar. Och utvecklingen går fort.Bukfetma är i dag vanligare bland kvinnor än bland män, konstaterar Mai-Lis Hellénius.
Fettdepån kring magen är kroppens mest lättillgängliga energireserv. Att män tenderar att lägga på sig kring magen har säkert fyllt en funktion för våra förfäder. De behövde tillgång till snabb energi för att klara hårt fysiskt arbete även när det rådde brist på föda. Likaså har kvinnors förmåga att lagra fett på mer svåråtkomliga ställen som lår och stuss, fyllt en funktion som ett extra energiförråd vid graviditet.


Varför blir bukfetma vanligare hos kvinnor?


Kvinnor som passerat klimakteriet har ofta en tendens att lägga på sig kring midjan. Detta hänger samman med att hormonbalansen förändras, vilket resulterar i en mindre kurvig kroppsform.— Man ska samtidigt komma ihåg att många kvinnor drar ned på den fysiska aktiviteten i medelåldern. Att hänvisa till hormoner räcker inte som förklaring, säger Hellénius och tillägger att bukfetma inte bara ökar bland äldre kvinnor, utan även drabbar yngre.
Hur mycket vi äter påverkar vikten, vad vi äter påverkar var fettet lagras. Mättat fett lagras till exempel i större utsträckning kring buken än omättat fett, förklarar Hellénius.
Även den fysiska aktiviteten påverkar var vi lagrar fett. Den som inte rör på sig blir tjockare om magen än den som är mer fysiskt aktiv. Det gäller normalviktiga såväl som överviktiga och feta.
Fysisk aktivitet har större effekt på bukfetman än kostomläggning även om viktnedgången är den samma, berättar Hellénius. Anledningen är att kroppen i första hand använder fettet som lagras i buken när vi rör oss. Förutom att minska bukfetman så ökar den fysiska aktiviteten kroppens känslighet för insulin, den sänker blodtrycket och stabiliserar blodfetterna."


Jag har i denna artikel fått lite ledtrådar till svaret på frågan jag slängde ut i ett tidigare inlägg:
 - Hormoner spelar roll, enligt artikeln får kvinnor som passerat klimakteriet mer mage än rumpa, och detta beror på att hormonbalansen ändras (mindre östrogen, antar jag) men också att många av dessa kvinnor drar ner på den fysiska aktiviteten.
 - Mättat fett lagras i större utsträckning i buken jämfört med omättat fett.
 - Den som inte rör sig så mycket har mer bukfetma.

onsdag 9 oktober 2013

Tunnhårig är mitt förnamn

Bild från KP.

Idag vid frukostbordet nåddes jag av det fasansfulla beskedet att choklad kommer att försvinna år 2020. Budbäraren var en av mina klasskompisar, hon hade läst det på nätet.

Jag var ju tvungen att googla. Enligt  Dagens PS så kommer all världens choklad ta slut just 2:e oktober år 2020. Anledningarna ska vara ökad efterfrågan på mörk choklad, torka i Västafrika och att kineserna vill ha fler bilar (det är mer lönsamt att odla gummi jämfört med vissa bönor). Dessutom dröjer det 4 år innan man kan skörda kakaobönorna efter att man planterat trädet.
 
"Det kommer bli en chokladbrist
och det finns ingen lösning på problemet."
Angus Kennedy, chokladexpert.



Skulle jag behöva hamstra choklad?

Kanske starta en kakaoplantage?

Sluta duscha så de skulle få mer vatten i Afrika?

Twittra med kineser om fördelarna med cykel?

Wikipedia


Jag slet mitt hår.

Jag sprang 3 mil.

Men.

Jag kände ändå en stor fasa.

Jag försökte sätta tillbaka mitt hår.

Skulle jag aldrig mer från den 3:e oktober 2020 - bara 7 år kvar - få äta kladdkaka med choklad tillsammans med kompisar, mysa med Marabous frukt och mandel på fredagskvällarna, smaska höstnougat från Aladdinasken på julaftonskvällen?

Aldrig mer prova nya smaker av mörk choklad? Inte få känna den härliga aromen av vanlig hederlig mjölkchoklad?

Skulle jag vara tvungen att äta chokladmuffins utan choklad?

Höstnougat hittad hos Monnie.
”Min form är vacker som ett löv. Mitt namn är som ren poesi.
Och min fyllning av den lenaste nougat
är smaksatt av lagom mycket kaffe. kan du verkligen leva utan mig?”
 


Men senare under dagen kollade en av mina andra klasskompisar upp det här.

Jag kunde andas ut.

Expressen lugnade mig nämligen. Chokladbranschen kommer att förändra sig, chokladen kommer inte att försvinna, den kommer bara att bli dyrare.

Tunnhårig är mitt förnamn.









PS! Jag ljuger i det röda!




söndag 6 oktober 2013

Våra kroppar, del 2

Jag har funderat länge på en sak.

Ätstörningar uppkommer ofta, verkar det som, i 13-årsåldern och där omkring, ungefär i åldern då puberteten för flickor är igång. Jag har hört från en kompis som är dietist att för att mensen ska komma måste flickan ha en viss andel kroppsfett. Det är alltså naturligt att flickor blir lite mulliga i den åldern. Annars utvecklas de inte. En del könshormoner kan bara tillverkas i fett. Jag har inte hittat någon källa annan än wikipedia om det här.

Jag har tidigare läst att kvinnor behöver en viss andel fett på kroppen för att kunna bli med barn, annars kan mensen försvinna.

Jag läser en del bloggar ibland, har varit inne på några som skrivs av tjejer som har eller har haft ätstörningar. Några skriver att de inte ville bli kvinnor, de ville inte bli vuxna. Istället ville de stanna kvar i "den trygga barndomen". De började att svälta sig själva.
Bilden hittade jag hos Spiderchick, Hon ger förresten finfina tips på hur man får bra självförtroende. Hon hade förut den då anorektiska Nicole Richie som förebild men har nu tänkt om.
 
här står det i en artikel om en kvinna som haft anorexi:
"Rädslan att bli vuxen lade grunden till hennes anorexi, anser hon.
– Jag blev fixerad vid att träna och att inte äta. Någon annan hade kanske börjat hetsäta. Det är ett uttryck för samma sak. Jag fick fobi för att gå upp i vikt och svälte mig för att slippa bli vuxen. Det var mitt sätt att kunna kontrollera mitt liv. Träning och anorexin blev en flykt för att slippa ta itu med det jag var rädd för."

Varför berättar man inte detta för alla flickor? (Jag kommer i alla fall inte ihåg någon som förklarade detta.) Det är alltså inget konstigt med att kroppen ändrar sig och att man blir lite "mullig"!
Anorektiker. Bildkälla
 

fredag 4 oktober 2013

Skaka bumbum?

Bak från M-magasin

Så här säger man "rumpa" på några olika språk:

Puwit - fillipinska
Bumbum - galiciska och portugisiska
Prapanicë - albanska
Cible - franska
Pusku - finska
Butt - malajiska, danska och engelska
Ohorok - slovakiska
Culo - spanska
Kundak - kroatiska
Kitako - swahili
Muca - lettiska


Översatt här!