söndag 3 november 2013

Malou behöver inte banta!!!

En gång för länge sen när jag var i simhallen hörde jag en flicka på ungefär tio år säga: "Oj, jag har visst gått upp!".

Det där hade hon väl antagligen hört sin mamma säga.

Ska en tioåring behöva tänka på hur mycket hon väger? Jag tycker inte det.

"Vi lever i ett ätstört samhälle", menar Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri. Se den här filmen:


 
 
Jag tittade på "Efter tio" i TV4 i veckan. Malou håller tydligen på att testa 5:2-dieten. Hon har säkert provat alla dieter som varit på tapeten sen det programmet började sändas. Och grejen är ju att hon inte behöver banta.

Paulo Roberto var med i samma program. Han tyckte det var löjligt att hålla på med dieter, att man istället skulle röra sig och ha roligt, äta gott och lagom! Att man måste ändra sin livsstil om man nu är överviktig. Jag håller med Paulo i detta.

Bantningsreklam invaderar mig på facebook. Jag blir irriterad. Jag tänker på alla de som har ätstörningar - det kan ju säkert trigga igång sjuka tankar hos dem.

Jag har varit med om att jobbarkompisar som är helt normalviktiga pratar om olika typer av bantning. Att de så gärna vill komma i de där jeansen de hade för 5 år sen, till exempel.

Mycket säljs med hjälp av smalhet. Reklamen vill få oss att tro att vi blir lyckliga om vi är smala.

Media recenserar, framför allt kvinnors, kroppar hela tiden. Alla gör det! Antingen är någon för tjock eller så är den för smal. Läs mer i detta inlägg. Och här.

Allt det här gör, tror jag, att fler mår dåligt, att fler får en skev kroppsbild, att fler får ätstörningar.




Men det är komplicerat. Samtidigt är det ju så att andelen överviktiga och feta ökar. En del äter uppenbarligen för mycket och rör på sig för lite. Hamburgarna på McDonalds har tydligen blivit mycket större sen 70-talet, tallrikarna vi äter på har blivit större och därmed hur mycket vi lägger upp på tallriken (och då äter vi ju mer).

Samtidigt som det överallt ska bantas och hårdtränas, ska det också njutas av mat!

Lady Dahmer startade tidigare i år en debatt om vikthetsen och hälsohetsen i vårt samhälle idag. Läs här till exempel.

I tidningen Kommunalarbetaren fanns det med en bra artikel av Hillewi Wahl - hon menar att övervikt inte är en hälsofara. I samma nummer av tidningen finns bland annat tips om hur du går ner i vikt med hjälp av - ja, ni kanske kan gissa vilken diet?

En ätstörning kan också vara att man hetsäter mycket, och därmed går upp i vikt. Det är ju heller inte hälsosamt.




Vad kan man då göra själv?

  • Ja, om du är normalviktig - klaga inte över några kilo för mycket!

  •  Sluta att kommentera andras kroppar!

  • Ät normalt, hitta någon fysisk aktivitet som du tycker är rolig!

  • Lev livet!




Lyckan sitter inte i vikten.