måndag 23 juni 2014

Nej, Jesus var inte svenskSkrivet Midsommarafton 20/6:
 
 
 
Idag är det Midsommarafton! Hurra! Det är väl nåt av det svenskaste som finns?
Nja, jag hörde idag i TV4 att midsommarstången - den kommer från Tyskland!
Men potatisen då, som vi äter i Sverige så mycket av, allra mest kanske på våra svenska helgdagar - den är väl svensk? Nej nej nej, den kommer från Sydamerika. Och det var inte så länge sen vi fick hit den.
 
Köttbullar finns det en variant av i Spanien (albondigas). Kåldolmarna kommer från Turkiet. Pizzan är, tro det eller ej, inte heller svensk. Heller inte ketchupen, som väl av många anses som ett mycket viktigt livsmedel - jag tror den kommer från Kina från början!
En av de klassiska svenska sångerna vi sjunger när vi dansar kring stången (det gigantiska manliga könsorganet) kommer från en fransk marschmelodi.
 
Kyrkorna - det är väl ändå svenskt, kanske du tänker då? Nej, kristendomen kommer från judendomen och är besläktad med islam. Gamla och Nya Testamentet utspelade sig bl.a. i Egypten, Israel och Palestina. Och hör och häpna - Jesus var inte svensk, trots att han har ljust hår på en del bilder... Nej, han var en jude född i Betlehem!
 
Nej, Jesus var inte svensk.
Bild härifrån

Julgranen - den är väl ändå svensk? Den är tysk! Tomten med röda kläder och vitt skägg har CocaCola i USA skapat och risgrynen i gröten kommer faktiskt från Asien!

Men nu är det väl ändå så att vårt språk, svenskan, det är väl ändå svenskt? Faktiskt inte, det kommer ursprungligen, tror man, från Indien, liksom de allra flesta andra europeiska språk.
 
Vår matematik har araberna utvecklat. Den allra första civilisationen fanns i dagens Irak. Vår demokrati kommer från Grekland.
 
Många vanliga svenska ord, som "tjej", kommer från romernas språk romani och en massa andra språk som engelska, latin och franska. Inte heller det svenskaste av det svenskaste - ordet "lagom" - är särskilt unikt för vårt land. Det finns motsvarigheter till det ordet i andra språk.

Och Änglagård-filmerna som ju så bra visar den svenska kulturen, de är skapade av en britt.
 
Men vi då - vi svenskar - är inte vi svenska? Speciellt vi med blont hår och blå ögon? Nja... Vi kommer ju från Afrika, och vi har en gång varit svarta... Det tror jag i alla fall.

Jag kommer fira Svensk Midsommar! Jag kommer äta grillade majskolvar som faktiskt inte kommer från Sverige, potatis, kantarellost och jordgubbsjuice! Inte är jag mindre svensk för det! Inte heller Zlatan, Soran Ismail, Jimmie Åkesson, Carola eller Håkan Hellström!!!

Här kommer en gammal klassiker:
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar