lördag 23 juli 2016

Mitt namn betyder ljus

Nästa vecka, 31/7, den dagen då jag egentligen skulle ha fötts (jag är lite av en tidsoptimist som ni kanske vet) har jag namnsdag. Mitt namn Elin kommer från grekiskans Helena som betyder lykta, ljus, lysande, glöd.

På spanska heter jag Elena.

Jag föddes mörkhårig, hade nästan svart hår. Konstigt tyckte nog många eftersom mina föräldrar var så ljushåriga. Det var kanske brevbäraren som var pappan?


Jag kom med posten! 

Mormor och farmor bråkade om vem av dem jag var mest lik. Jag hade tydligen farmors långa pianofingrar, och det är jag glad för. Dem har jag fått jättebra användning för! Jag spelade piano för olika lärare i ungefär 10 år och blev rätt duktig faktiskt.

Pappa tyckte det var lite löjligt att de bråkade om att jag redan som liten bebis liknade en gammal kärring.

Efter ungefär ett år var jag en riktig blondin.Men. Mitt liv har inte varit så lätt. Jag har tidigare levt i mörker, men ändå har ljuset funnits där hela tiden. Och färgerna.

Jag har sett solen som svart. Läs här! Nu ser jag solen så ljus och vacker, ibland blir kärleken till livet så stark att jag måste hejda mig. Jag är kär i livet!

Kanske bara den som sett solen som svart - kan se den sedan som så väldigt ljus?

Jag har tänkt att ingen har sett mig. Att jag var en av alla de flickor som ingen såg?

Men det var flera personer som såg mig. Det är jag glad för.

Till exempel mina vänner. En del har funnits ända sedan jag var liten, andra har kommit till längs min väg. Ni vet vilka ni är.

När man läser mitt inlägg om Sardinien kan man tro att jag fått bra hjälp från sjukvården. Det stämmer inte. Jag har verkligen fått kämpa för att få hjälp, och ändå har jag inte alltid fått den hjälp jag har behövt. Det stämmer som de säger att om man ska kunna vara sjuk så måste man vara frisk.

Till exempel fick jag vänta en månad på att få komma till någon att prata med efter att jag fått träffa en läkare när jag var så himla deprimerad 2010.

Jag begärde ut mina journaler för ungefär två år sedan och där står på flera ställen att autism misstänks och att en neuropsykiatrisk utredning bör göras. Det har även misstänkts Tourettes syndrom. Om autism!

Bildkälla


Fortfarande har ingen utredning gjorts, jag har försökt få till en tidigare i omgångar, har pratat med den tidigare chefen, med läkare, med politiker, med andra personer, men inget har hänt.

Nu är det dock en utredning som påbörjats. Vi får se vad den visar.

Jag tror inte att jag behöver så mycket hjälp, bara lite stöd.

Jag har varit sjukskriven nu tre gånger, vilket jag inte alls trivs med, det är verkligen inte roligt att inte ha något att göra om dagarna. Om psykiatrin hade gjort sitt jobb redan 2010 så hade jag nog inte behövt vara sjukskriven de två senaste gångerna. Hur sjukt är inte det att jag ska behöva förlora massa pengar och annat för att sjukvården inte gör sitt jobb? Samhället förlorar ju också en massa på det.

Det jag har svårt med är att förstå sociala koder och gas och broms. Antingen gör jag något jättemycket eller inte alls. Man får försöka hitta en balans.

Det tar längre tid för mig att lära känna nya människor, det blir ofta missförstånd, det tycker jag är väldigt jobbigt. Jag försöker vara öppen nu och då tror jag att det blir bättre.

Folk som inte känner mig så bra kan nog uppfatta mig som lite hård. Jag har blivit kallad kall och hård många gånger i mitt liv. Men det är jag inte, snarare tvärtom. Jag känner in för mycket för mitt eget bästa.

Jag har även blivit kallad divig.

Jag har haft ångest för att andra kanske uppfattar mig som otrevlig och konstig. Vilket inte skulle vara så konstigt...

Men när människor lär känna mig tror jag att de uppfattar mig som en trevlig, ärlig och rätt härlig tjej. Jag har bra självförtroende, vet vad jag kan och inte kan, jag försöker lära av mina misstag, har lätt för att lära om jag tycker något är intressant, är kreativ, bra på språk och jag är rätt smart också. En del saker är jag sämre på, men så är det väl för alla.

Alla är unika! Hur skulle det vara om alla var likadana? Det skulle vara hur tråkigt som helst, och samhället skulle inte komma någonstans alls!

Folk får väl tycka att jag är konstig, det är väl bara lite kul.Jag är en envis person också, därför har jag velat klara mig själv så mycket som möjligt. Det har inte alltid gått så bra. Ibland behöver man hjäp och stöd, och det är bara att ta emot hjälp om den erbjuds. Man får försöka lita på att folk vill hjälpa en. Men man får också se upp.

Energitjuvar undanbedes vänligen men bestämt!

Bild härifrån


Jag har också haft svårt med förtroendet för psykiatrin, vilket inte är alls konstigt. Nu hoppas och tror jag dock att de som jag är i kontakt med nu vill och kan hjälpa mig vidare. Jag har en sjuksköterska som jag träffar, hon heter Katarina och bor i Björketorp, hon har även jobbat på Almäng där jag också jobbat. En sådan person kan man lita på.

Folk som kommer från mindre ställen tror jag är sådana som försöker hjälpa en. För på små ställen måste man hjälpas åt. Annars skulle man inte klara sig. Folk från fina områden i Stockholm och Göteborg till exempel kan nog vara bra de också men jag är lite tveksam.

Om ni undrar varför jag sitter uppe på natten så kunde jag inte låta bli. Jag känner mig själv. Skulle inte kunna sova om jag inte skrev det här just nu.

Jag går mina egna vägar, det har jag alltid gjort. Men det är nog bra att lyssna ibland på andra också.Solen från Wikipedia


Elin.

Ljus.

Glödande.

Lysande.

Som en lykta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar