söndag 21 september 2014

Hur hade det blivit om Humle hanterats som henkatt? Hmm...

Sånt jag har funderat på, som nog skulle vara väldigt kul att forska på:

1. Hur svenskar framställs i populärkultur runt om i världen, t ex i filmer och låtar. Jag kommer att tänka på när de kollar på Pippi Långstrump i Gilmore Girls, den svenska familjen i "Desperata husfruar", den svenske kocken i Mupparna. Det är ju alla amerikanska exempel ch för sig. Hur ser det ut i andra kulturer - hur framställs svenskar där?


Hittade inte just det klippet jag tänkte på, men här är när personer ur serien Gilmore Girls sjunger Pippi Longstocking-sången.

2. Varför urinblåsan på vissa personer tycks bli starkt påverkad av om personen vet att toalett rätt snart finns inom räckhåll? Det händer mig ofta, till exempel då jag är ute på promenad och på väg hem eller åker bil till något ställe som kan har WC. 

Hur är hjärnan ihopkopplad med urinblåsan? Hur påverkas systemet av yttre intryck/stimuli? Borde ju bli ett tvärvetenskapligt ämne, mycket intressant!

3. Hur barn till personer med personlighetsstörningar, tex psykopati (egentligen heter det antisocial personlighetstyp) eller borderline, upplever sina föräldrar och hur de (barnen) mår själva.
         
Här är en förening för vuxna barn till narcissistiska föräldrar: vuxnabarn.nu/

4. Hur husdjurs beteende påverkas av hur ägarna behandlar dem, till exempel ur ett genusperspektiv. Blir honkatter annorlunda till sättet jämfört med hankatter beroende på hur matte tilltalar dem? För jag antar att det finns viss skillnad.

Skulle Humle blivit en annan slags katt om han ej blivit bemött som just en hankatt?
Hade det blivit annorlunda om vi hanterat henom som en henkatt?
Eget foto från förra hösten.
(Jag kämpar för övrigt för att avsexualisera getkroppen...)

5. Om djur kan ha psykiska sjukdomar, funktionsnedsättningar och personlighetsstörningar. Kanske kan psykopati förklara vissa getingars beteende (endel verkar sticka till trots att man inte förargar dem på något sätt, har själv aldrig varit med om det själv, men har ju hört talas om detta)? Eller kan det vara ett uttryck för ADHD? Läs mer om liknande funderingar i ett annat inlägg

Bildkälla

6. Orsak till olika kroppsformer bland människor. Ibland kallas kvinnors former för päron, äpple, vas och så vidare, Något företag försökte för ett tag sen införa något liknande gällande män, då jämförde man med grönsaker. (Se klippet här på SVT )

Hur samverkar olika saker, t ex kön, hormoner, kost, gener, ålder, fysisk aktivitet, stressnivå och annat med varandra? Varför ser vi ut som vi gör?

Ser du din man/pojkvän/bror/farbror/valfritt här?
Foto från Tankar av Tuss

7. Hur färger påverkar människor, deras sinnesstämning och hälsa bland annat.  Jag har läst i en bok om färger och inredning att röda sovrumsväggar ger ökad risk för hjärtproblem för de som (försöker) sova där, att färgen lila ger inspiration. Jag har hört att färre dödas av gula bilar - om det är så, varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar