söndag 20 oktober 2013

Rumporna på väg att försvinna!

Saker jag hört om rumpan:

Den känner inte kyla (någon som ringde in till Christer i P3).

Den sjunker tydligen 1 dm under en livslängd (en reporter i TV4:s morgonprogram).




Bok om rumpans historia:

"Stjärtens historia" av Jean-Luc Hennig, från Alhambra.

 
 

Del ur intressant artikel från forskning.se om fetma (och rumpor):

"Fördelningen av fettet spelar roll


Risken att drabbas av sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom ökar markant om fettet lagras runt organen i buken, vilket kallas för bukfetma.
Att vara rund om magen är, oberoende av BMI, farligare än att vara kraftigt överviktig, säger Mai-Lis Hallénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet.
Bukfetma ingår som riskfaktor i det metabola syndromet. I syndromet ingår förutom bukfetma även insulinresistens, blodfettsrubbningar och förhöjt blodtryck. Den som har två av dessa symptom lider av syndromet och har därmed ökad risk för sjukdom (läs mer om metabola syndromet).


Kvinnor har en tendens att lagra fett kring lår och stuss (Foto: SXC)
Kvinnor har en tendens att lagra fett kring lår och stuss (Foto: SXC)



Skillnader mellan män och kvinnor


Var fettet sätter sig på kroppen skiljer sig mellan män och kvinnor. Bukfetma förknippas med män och fettvävnad kring höfterna med kvinnor. I dagsläget är detta på väg att förändras då kvinnor ändrar form. Istället för breda rumpor och tjocka lår får kvinnor nu runda magar. Och utvecklingen går fort.Bukfetma är i dag vanligare bland kvinnor än bland män, konstaterar Mai-Lis Hellénius.
Fettdepån kring magen är kroppens mest lättillgängliga energireserv. Att män tenderar att lägga på sig kring magen har säkert fyllt en funktion för våra förfäder. De behövde tillgång till snabb energi för att klara hårt fysiskt arbete även när det rådde brist på föda. Likaså har kvinnors förmåga att lagra fett på mer svåråtkomliga ställen som lår och stuss, fyllt en funktion som ett extra energiförråd vid graviditet.


Varför blir bukfetma vanligare hos kvinnor?


Kvinnor som passerat klimakteriet har ofta en tendens att lägga på sig kring midjan. Detta hänger samman med att hormonbalansen förändras, vilket resulterar i en mindre kurvig kroppsform.— Man ska samtidigt komma ihåg att många kvinnor drar ned på den fysiska aktiviteten i medelåldern. Att hänvisa till hormoner räcker inte som förklaring, säger Hellénius och tillägger att bukfetma inte bara ökar bland äldre kvinnor, utan även drabbar yngre.
Hur mycket vi äter påverkar vikten, vad vi äter påverkar var fettet lagras. Mättat fett lagras till exempel i större utsträckning kring buken än omättat fett, förklarar Hellénius.
Även den fysiska aktiviteten påverkar var vi lagrar fett. Den som inte rör på sig blir tjockare om magen än den som är mer fysiskt aktiv. Det gäller normalviktiga såväl som överviktiga och feta.
Fysisk aktivitet har större effekt på bukfetman än kostomläggning även om viktnedgången är den samma, berättar Hellénius. Anledningen är att kroppen i första hand använder fettet som lagras i buken när vi rör oss. Förutom att minska bukfetman så ökar den fysiska aktiviteten kroppens känslighet för insulin, den sänker blodtrycket och stabiliserar blodfetterna."


Jag har i denna artikel fått lite ledtrådar till svaret på frågan jag slängde ut i ett tidigare inlägg:
 - Hormoner spelar roll, enligt artikeln får kvinnor som passerat klimakteriet mer mage än rumpa, och detta beror på att hormonbalansen ändras (mindre östrogen, antar jag) men också att många av dessa kvinnor drar ner på den fysiska aktiviteten.
 - Mättat fett lagras i större utsträckning i buken jämfört med omättat fett.
 - Den som inte rör sig så mycket har mer bukfetma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar