tisdag 24 december 2013

Kommer Oden och Sleipner till dig ikväll?

Lite kul och mindre kul om jul


Från Wikipedia:

Ordet jul är av germanskt ursprung, men ursprunget längre tillbaka är ovisst. En populär föreställning är att det kommer från "hjul", men språkforskare anser det vara en myt.[4] Det äldsta belägget för ordet jul kommer från ett fragment Codex Ambrosianus A av den gotiska kalendern som skrevs någon gång på 500- eller 600-talet e.Kr. Fragmentet beskriver slutet på oktober och början på november. Månaden november är överskriven med "Naubaimbair: fruma Jiuleis" vilket kan tolkas som "November: första julmånaden" eller "November: Månaden före jul". Omkring 730 e.Kr skrev Beda venerabilis att anglosaxarnas kalender har månaden "geola" eller "giuli" som kan motsvara december eller december och januari. Den 25 december är första dagen på hedningarnas nya år och anglosaxarna firar hela natten till mödragudarnas ära. I det keltiska årshjulet firar man Vintersolståndet 20-22 December vilket heter "Yule".

Efter kristendomens införande använde germanerna samma ord för firandet av Jesu födelse som man använt på det hedniska firandet. På 1000-talet i England och 1100-talet i Tyskland började man dock kalla det kristna firandet för "Cristes Mæsse" (Kristi mässa) som blivit "Christmas", respektive "wîhe nah" (vigda natten) som blivit "Weihnachten". I de nordiska länderna behöll man ordet "jul".
Genom att jämföra olika språk har man rekonstruerat att det urgermanska ordet var *jehwla eller *jxwla (x uttalas här som tyska "ach"). Ordet lånades tidigt in i finskan vars uttal i jämförelse med de germanska språken förändrats mycket litet de senaste 2000 åren, "juhla" betyder där "högtid". Senare har finnarna lånat in ordet en gång till, "joulu" med betydelsen "jul".

Julblot, fornnordiska jólablót eller midvinterblot, julofferfest, är en högtid i fornnordisk religion. Den exakta tidpunkten för blotet är omstritt. En del menar att det hölls vid vintersolståndet i slutet på december, medan andra menar att det var i mitten av januari. Det senare datumet kommer av att midvintern ansågs infalla 14 januari.[8]
Jul (fornnordiska jol) är en benämning på den nordiska förkristna midvinterfesten julblot. Man tror att firandet av denna dag var en dyrkan av årets mörkaste tid, då det tolkades som ett återuppvaknande av naturen.[källa behövs] Julens speciella gud var Jólner, som är ett av Odens många namn.
Begreppet jul förekommer i ett hyllningskväde till Harald Hårfager från omkring år 900, där någon sägs "dricka jul". Vid julblotet, den högtidligaste offerfesten, gjorde man offer, blot, för att få gudarnas välsignelse över den kommande grödan. Julblotet integrerades i den kristna julen.



Hittat här:

Tyskarna gjorde de första konstgjorda julgranarna av färgade gåsfjädrar.

Norska forskare har antagit att Rudolfs röda näsa troligen är resultatet av en parasitinfektion i hans andningssystem.

År 350  proklamerade påven Julius I  i Rom att 25:e december skulle vara dagen för det officiella firandet av Jesu födelsedag.

De traditionella tre julfärgerna är grönt, rött och guld. Grönt har länge varit en symbol för liv och återfödelse, det röda symboliserar Kristi blod, och guld representerar ljus och rikedom.

Enligt data som analyserats från inlägg på Facebook är två veckor före jul en av de två mest populära tiderna för par att bryta upp. Dock är juldagen den minst vanliga dagen för uppbrott.

I motsats till vad många tror är frekvensen av självmord under julen låg. 

Britterna bär papperskronor medan de äter julmiddag.

I Polen är spindlar och spindelnät vanliga julgransdekorationer eftersom en spindel enligt legenden vävde en filt för lille Jesus.

Det uppskattas att singeln "White Christmas" av Irving Berlin är den mest sålda singeln genom tiderna, det har sålts 100 miljoner av den världen över.

Den första tända julgranen kan spåras till Martin Luther. Den första personen att dekorera en julgran var enligt uppgift den protestantiska reformatorn Martin Luther (1483-1546). Enligt legenden var han så rörd av skönheten i stjärnorna som lyste mellan grenarna i en gran att han tog hem ett träd och dekorerade den med ljus för att dela bilden med sin barn.

I Tyskland sägs Heiligabend (julafton) vara en magisk tid då den renhjärtade kan höra djuren prata.

Vikingaguden Oden är en föregångare till den moderna jultomten. Enligt myten red Oden på sin flygande häst Sleipner (en föregångare till jultomtens renar), som hade åtta ben. På vintern gav Oden både gåvor och straff, och barnen skulle fylla sina stövlar eller strumpor med godsaker till Sleipner.
Bild härifrån!



Kuriosa hittad på www.kokaihop.se:

Före jultomten fanns kom julbocken och delade ut presenter. Jultomten kom först under 1800-talets senare del.

Vår jultomte som vi har idag bygger på S:t Nicholaus, en biskop i Turkiet som levde på 300-talet. Denne man helgonförklarades efter att ha räddat många barn från prostitution. Det är även efter honom som det engelskspråkiga namnet Santa Claus kommer från.

Mandeln i gröten är troligtvis en gammal sed från slutet av 1800-talet, då det främst handlade om vem av husets ogifta flickor som skulle få mandeln och på så vis då även få turen att bli gift under det kommande året.

För hundra år sedan, i södra Sverige, var grisen hårdvaluta. Därför åt man istället gädda på julafton.

Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit för gammal julmat.

Traditionen att ge bort julklappar kommer från de nyårsgåvor som är kända sedan antiken. En annan källa är skolornas och kyrkans firande av S:t Nicholaus dag, den 6 december, då barnen fick presenter.

Julgranen hade till en början antagligen till uppgift att hålla onda makter på avstånd och att klä granen är en gammal sed som sägs skydda mot just onda väsen.

Den nordeuropeiska seden med ljus i julgranen härstammar från tron på att det skulle skydda skogsmarkens ande när andra träd under vintern tappade sina löv.

Världens minsta julkort skickades 1929 till Hertigen av Windsor och var gjort av ett riskorn. Förutom adressen och en handtecknad bild stod även julhälsningen ”Till Hans kungliga höghet, Prinsen av Wales, med innerliga julhälsningar från The Joseph G” på det minimala julkortet.

Världens största julkort sändes 1968. Det var 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från hemvändande amerikanska soldater och var ägnad till kamraterna i Vietnam. Den levererades i form av en pappersrulle med specialchartrat plan.

Lucias ljuskrona sägs komma från en berättelse när Lucia bär ner mat till fångar i en djup fängelsehåla, och för att kunna bära så mycket som möjligt satte hon ljusen på huvudet.

Thomas Noons teckning "Santa Clause in Camp" var den som för första gången kopplade ihop jultomten tillsammans med renar och släde. Teckningen, som visar hur tomten delar ut julklappar till soldater i det amerikanska inbördeskriget, publicerades i Harper’s Weekly den 3 januari 1863.

Varje år skickas omkring 100 000 brev till Tomten i Tomteboda. Breven innehåller allt från önskelistor, presenter till kartor och tips. Vill du skicka julkort till Tomten? Här är hans adress:Tomten , 173 00 Tomteboda.



Annat från juligen.se:

Det finns två öar som heter Christmas Island. Den ena ligger i Stilla Havet och den andra i Indiska Oceanen.

I Sverige och Finland var det förr i tiden dubbla böter på alla brott under julfriden. 

I Norge gömde man alla kvastarna efter att man ätit upp maten och delat ut julklapparna eftersom man trodde att häxor och onda andar stal dem för att åka på. 

Julen är den tid på året då det köps mest diamanter.


 
God jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar