lördag 27 juli 2024

Ett bokslut inför 40-årsdagen, del 3 - vad jag lärt mig

Jag hade tänkt skriva flera blogginlägg inför min födelsedag. Ville ha med så många saker. Så är det väl med mig, antingen allt eller inget. Men jag kände sedan att jag blev lite stressad, ville inte ägna hela semestern åt att sitta vid datorn....Så nu tänker jag att jag fortsätter med det viktigaste inlägget... Sedan får vi se om jag fortsätter med fler. 

Jag har med åren lärt känna mig själv mer, vet nu mer vad jag gillar och vad jag inte gillar. Jag har börjat förstå att jag behöver återhämtning för mig själv hemma samtidigt som jag behöver stimulans, till exempel genom att träffa folk och göra utflykter ibland. Jag har kommit fram till att jag är mer introvert än extrovert. 

Gått från att älska Viktväktarna, till att hata Viktväktarna. Gått på svartklubbar i Barcelona och Hurghada (inte min idé, jag hängde bara med ...), samtidigt som jag försökt gilla att sticka bönesjalar i kyrkan (jag ville vara en sådan person som gillade det, sedan insåg jag att jag inte tyckte det var så kul, tog inte ofta fram stickningen hemma till exempel, så jag slutade med det). 


Jag i Sahara, 2009. 
Jag har fått höra av en demenssjuk gammal kvinna att jag var en sådan som ”tänker väldigt mycket”. Det kan man verkligen säga, men det har varit värre, jag grubblade och funderade och ältade saker mycket mer tidigare. Nu försöker jag kanalisera tankarna på ett annat sätt. 

En demenssjuk man sa en gång att vi skulle rymma och gifta oss. Samtidigt har jag blivit kallad fruktansvärda saker på nätet, efter en insändare i lokaltidningen (innan jag skickade in den läste jag på hemsidan att man modererade alla kommentarer, det verkade inte stämma insåg jag efteråt). Jag har klarat av högskolestudier i psykologi (där psykobiologi ingick), etnologi, folkhälsovetenskap, samtidigt har jag ganska svårt att hålla ordning hemma och har urdåligt lokalsinne… 

Jag gillar inte så kallar dösnack (kallprat heter det väl också), jag gillar mer att prata om stora frågor, meningen med livet, politik, religion, livet och döden, musik, filmer, böcker och så vidare, men jag har insett nu att man behöver kunna prata om väder och sådant, i alla fall ibland. En gång för länge sedan funderade jag på att gå speeddating, tänkte då att jag skulle fråga med en gång varje kille vad han tyckte om sd. Då sa en kollega ”nej, det får du inte, Elin, tänk om hans mamma röstar på sd”. Jag tänkte att det kunde bli en bra start på daten, att man kunde få igång ett intressant samtal typ. Jag har dock senare förstått att det inte kanske är så bra att fråga en sådan sak, till någon som man aldrig träffat tidigare (så här i efterhand är det hela väldigt komiskt inser jag). Förresten gick jag aldrig på speeddatingen då (jag gjorde det förra sommaren, det var intressant och roligare än jag hade trott). 

Nu har jag insett att ingen mår perfekt hela tiden, att ingen är lycklig hela tiden (även om kan verka så med tanke på på sociala medier). Alltid finns det något som kan bli bättre. Jag mår i det stora hela bra nu, är nöjd med mitt liv och är tacksam för min familj, vänner och jobb, mina katter, och känner att jag har ett rikt liv med roliga intressen osv. 

För några år sedan önskade jag att mitt liv var annorlunda, jag kände att jag inte hunnit med så mycket som andra i min ålder, jag hade ångest en del nätter, kunde inte sova. Ringde till och med jourhavande präst några nätter. Men sedan insåg jag att jag har ett bra liv just här och just nu. Jag behöver inte förändra det.

Och jag insåg också att jag hunnit med en massa saker. Diskuterat om det är så bra med diktatorer med en tjej från Cuba som hade en bar i Cádiz (tror inte tyvärr att baren finns kvar, den hette Bar de Cuba), varit med och arrangerat fester på Billströmska folkhögskolan på Tjörn, fått en stor rostig spik i foten när jag var sådär 11 år, fått ett stort runt brännbollsracket i huvudet också (inte så trevligt), blivit biten av en liten katt (Megamiss av minimiss), blivit rånad på en väska med bland annat pengar och körkort i Granada, Spanien (jag vrålade då ut "Jumlar", ett svärord jag aldrig annars brukar använda, undrar om tjuven förstod mig...), varit med i radion några gånger, i tidningen också, fått en t-shirt från ett band på en punkkväll i Mariebergsparken (ville testa det, en kompis frågade, det var kul, men jag kommer inte gå på punkkonserter fler gånger, inte riktigt min grej), börjat tro på allvar på Gud, skyfflat massa jord när jag sommarjobbade som vaktmästare i en närliggande kommun, lärt mig älska kaffe via mitt jobb inom äldreomsorgen, gått vilse ett antal gånger, däribland i gymnasiet under en orienteringstävling, tydligen hade de ropat ut mitt namn i högtalarna till och med (jag trodde jag var smart, skulle bara springa lite till höger, måste sprungit alldeles för långt, förstod inte alls var jag hamnat, kom ut i ett bostadsområde, som tur var hittade gympaledaren sedan mig med bil) och en massa annat... Dessutom, jag har hittat ett jobb som passar mig perfekt!

På insidan av min ytterdörr. 
För ungefär 14 år sedan var det riktigt jobbigt, läs gärna här: När jag låg på stranden på Sardinien och grät, jag hade kämpat så länge, jag insåg en natt att jag kämpat i halva mitt liv, och trots att jag försökt få hjälp, trots att jag flytt till andra länder och försökt på flera andra sätt, hade inget egentligen förändrats. Jag blev så arg på mig själv, jag trodde det var mitt fel. Det var därför förstår jag så här i efterhand som jag hamnade i en stor kris. En depression. Till och med solen var svart. Till och med min katt Hilda var jobbig. Inte ens en smörgås med ost och inlagd gurka var god. 

Men det är bra med kriser (som min kompis sa då, det kunde bara bli bättre). Då förstår man att man behöver göra förändringar (om inte man fastnar och då blir bitter, eller vad tror ni?). Jag har lärt mig mer om hur jag fungerar, vad jag behöver för att må bra. Har ingen åldersnoja, men det kanske kommer. Jag är nöjd med mig själv och med mitt liv.

Som Håkan Hellström sjunger: Man måste dö några gånger för att kunna leva. Och som Laleh sjunger i Colors: "Just because it´s black in the dark, does´nt mean there´s no colors".

I ett tv-program för länge sedan var det en konstnär som sa att hon försöker utnyttja "misstag" som hon gör när hon målar, hon försöker skapa något nytt av det. Det tänker jag att man kan använda i hur man ser på livet och vad som händer i det, kroppsliga och själsliga ärr kan man försöka vända till fördelar, något att lära av. Så försöker jag tänka! Någon som vet vem konstnären kan vara? Jag tror att det kanske kan vara Helene Billgren, men jag är inte säker.

Jag är alltså nöjd med mitt liv. Man skulle bara ha mer tid, mer tid till att läsa böcker, lyssna på radio, utforska nya platser, diskutera med människor, gosa med katter, kolla på filmer och pröva på saker... 




torsdag 25 juli 2024

Ett bokslut inför 40-årsdagen, del 2 - djur

 Andra delen i mitt projekt tänkte jag skulle handla om djur. 

När jag var jätteliten var jag rädd för alla slags djur. En gång när jag var hos min barndomskompis och vi var ute och cyklade en bit från deras hus, började en stor hund (jag tror att det var en golden retriever) följa efter oss. Jag trodde att hen ville äta upp mig, men nu i efterhand har jag förstått att hen säkert bara ville leka. Och jag råkade köra över svansen med min cykel, då trodde jag att hen blev arg. Så jag ville bara fort tillbaka till huset, cyklade verkligen så snabbt som jag kunde. När vi äntligen kom fram sa kompisens mamma att jag hade "fått en chock". Jag visste nog inte vad det var. 

Sedan efter att jag hade gått ett tag hos en dagmamma där det också fanns en bondgård med katter hela tiden, började jag tycka om katter i alla fall. Jag tjatade på mamma och pappa, jag ville att vi skulle köpa två katter från dagmamman och hennes familj. Kommer ihåg lyckan när vi hade katterna hemma på köksgolvet, och hur olika de två katterna var. De var båda svartvita, men honan var så väldigt försiktig, rörde sig knappt, medan hanen var mycket mer busig och med mer fart i, honom döpte vi till Cirkustass. Kommer inte ihåg vad honan döptes till. 

Någon gång när jag gick i mellanstadiet hade vi två grisar, som skulle slaktas inför jul. Vår pappa kom på den eminenta idén att försöka lära oss barn vänster och höger genom dessa varelser, så de döptes till Vänster och Höger. Jag lärde mig för övrigt vänster och höger först någon gång i högstadiet, så detta hjälpte inte mig i alla fall. Jag kommer inte ihåg så jättemycket om grisarna, men att vi umgicks en del med dem och att i alla fall jag blev himla ledsen sedan när de skulle iväg till min farbror (över bron till Nordmarken) i en vagn efter traktorn och slaktas. Min lillebror däremot tyckte att det var väldigt spännande, han skulle bestämt åka med pappa och grisarna. 

Grejen var att min bror sa till pappa när de körde över bron "Nu hoppade Vänster". Pappa trodde att min bror skojade. Sedan kollade han och då var den ena grisen borta. Det visade sig att den visst hoppat, den befann sig mitt på bron. Som jag förstod det fick min farbror komma och skjuta Vänster på bron. Detta blev sedan en historia som berättades under flera decennier (eller, jag kanske överdriver lite). Denna historia berättade jag förresten långt senare i Marocko, när jag var i en liten stad där med en tyska, en norska och en annan svenska (det kommer ett inlägg senare om det). 

I mellanstadiet skulle vi berätta om våra praoplatser. En kille i klassen berättade om en bondgård där han varit. Läraren frågade hur de hade gjort när korna skulle mjölkas. Klasskompisen sa då att "man tryckte på en knapp". 

Jag tror att den enda gången som jag sett en livs levande råtta var i Varberg sent en sommarnatt, den sprang snabbt över torget där. En kompis och jag var på väg hemåt. Det kan ha hänt sådär 2008.  

För länge sedan hade vi kaniner. Vi hade från början två honkaniner som vi tagit över från en kompis familj. Hon och hennes syskon hade döpt kaninerna till Monstret och Idioten, Monstret för att hon hade röda ögon, och Idioten för att hon inte flydde när dörren till buren var öppen. I vår familj fick kaninerna istället namnen Vanillina och Oboyan, efter färgen på deras päls. En sommar hyrde jag en hankanin, jag ville att det skulle bli ungar (fast det sa jag inte till den jag hyrde kaninen av....), den kaninen var en vädur med öronen ner. Han fick ungar med Vanillina, hon var en hermelin och hade öronen rakt uppåt. Alla ungarna fick ett öra som stod upp och det andra som låg ner, de såg väldigt roliga ut!

En katt som betydde mycket för mig var Ajax, han var väldigt klok, väldigt snäll och väldigt gosig! Det var jobbigt när han blev överkörd.  

Ännu en mer tragisk historia om katter kan du läsa här: Megamiss av minimiss

Ett annat tamt djur i Amazonas 2014.
Vi bytte också katter en gång med granntanten, en katt som vi hade gick över till grannen, en katt som hon hade flyttade till oss. 

När jag pluggade spanska en höst i Cádiz, Spanien, var det en kille som hade ursprung i både Japan och Indien som boxades med en vit långhårig hankatt i en konstnärs hem. Jag har ett foto på det som jag scrapbookat. 

Innan jul samma år i Granada såg jag en livs levande åsna som skulle till ett "belén" (julkrubba) i en stor kyrka där. 

Jag har gosat med en kapybara i Amazonas 2014, men den gosade ännu mer med en klasskompis till mig, råkade till och med kissa ner hennes byxor...



När jag blev vuxen skaffade jag först en katt, Hilda (läs om henne här: Inlägg om Hilda), grå och vit, hon lärde sig efter några år att ringa på dörrklockan när hon ville in. Då skrev jag på Facebook att min sambo äntligen lärt sig att ringa på dörrklockan. 

Skaffade en till katt några år senare, som var vit och visade sig vara helt döv, Ester. Hon var ute på en extra lång promenad ett tag, jag blev jätteorolig, satte in en liten annons i Markbladet och skrev efterlysningar på Facebook. Det var många som engagerade sig, minst en tant ringde efter att ha sett den lilla katten, och en helg när jag jobbade på servicehuset jämte ringde min granne och sa att Ester var utanför min lägenhet! Jag kunde andas ut...

Ester


Lång tid efter det kom jag med i lokal-tv och Landet runt på SVT, då jag var med på blinddating på kattcafét i Göteborg. Se inlägget här: SVT




Ett bokslut inför 40-årsdagen, del 1 - de första åren

Jag fyller snart 40 år. Kollade för några dagar sedan igenom den här "gamla bloggen", och kom på att det kanske skulle vara kul att skriva ett inlägg nu inför min 40-årsdag... Saker som jag lärt mig och saker som jag har varit med om, både positiva och negativa. 

Igår på vägen hem från Göteborg, den tredje dagen på min sommarsemester, skrev jag ner olika saker som jag kom på i punktform i min mobil. Det blev till slut mer än 150 punkter. Så nu tänker jag att jag får göra flera inlägg, försöka skriva utefter olika sorters teman. Vi får se hur det går... 

Nu när jag ändå inte kan sova och har en massa inspiration, tänkte jag att jag skulle börja! Jag har kommit på att det dyker upp nya tankar när jag skriver ner det som jag varit med om, och mina funderingar osv (lite svårt att förklara, men jag kan dra slutsatser när jag skriver ner det som jag varit med om, t ex komma till insikter när jag sms:ar en kompis om någon händelse, det händer något i mitt huvud när jag ser saker jag funderar på och saker som jag varit med om nedpräntade), så det är spännande även för mig att se hur denna text blir.

Det första som vi kan börja med tänker jag är min första tid i livet, de första åren. Jag vet inte riktigt om alla saker är sådant som jag verkligen kommer ihåg från när det hände, säkert kan det vara så att jag tror mig minnas, men att det är någon som berättat efteråt om händelsen, eller att jag sett det på något foto. 

Men i alla fall ... (och detta kommer jag ju så klart inte ihåg, utan det har mina föräldrar sagt till mig långt senare) ... när jag föddes spelades "Du gamla du fria" på radion som var på, för det var tydligen någon svenska som vunnit i någon sport. Det är därför kanske som det är så konstigt att jag inte blivit det minsta sportintresserad (förutom sommaren 1994 då så klart, som jag tidigare skrivit ett inlägg om: Den gamla goda tiden). Jag får panik bara jag hör jingeln till Radiosporten i P4, och jag klarar inte av alla jobbiga ljud i t ex hockeymatcher....... Gillade inte gympan i skolan. Typ den enda gången som jag var bra i gympan, sprang 60 meter på en bra tid, någon gång i mellanstadiet, sa läraren att det var fel på mätutrustningen... 

Jag var tydligen bra på färg och form redan som liten, försökte har man berättat för mig sälja torkade ogräs som jag hade arrangerat i små buketter, jag ställde mig vid vägkanten nedanför vårt hus och hoppades på kunder. 

Detta tror jag att jag kommer ihåg på riktigt: den dagen när jag hittade min lillebrors stora bajskorv (tänk en sådan som finns som fejk på Buttericks, en riktig "stereotyp" av en fet bajskorv) på mattan i finrummet hemma, ropade till mamma därefter. Vet inte om hon blev så glad. 

På ett kalas innan jul hos släktingar började en del av mitt hår brinna, det var tända ljus på bordet. 

En gång, jag vet inte hur gammal jag var, var jag på väg ner för vår branta backe mot den stora vägen, på cykel. Som tur var räddade morfar mig, annars vet vi väl inte hur det hade gått...

Ett otäckt minne var när jag och min familj plus en annan familj med tre barn var en vecka i Hundfjällen i Sälen, det blev något konstigt med dragkedjan i jackan och jag fastnade i liften, jag kunde inte gå av där man skulle gå av. Jag blev jätterädd och skrek, jag trodde att jag skulle följa med upp i skyn med liften på väg tillbaka (jag trodde att jag skulle "hängas"). Som tur var hörde en gubbe mig (han var säkert ingen gubbe egentligen, men när jag var sådär 10 år tyckte jag nog att alla män som såg ut att vara över 35 år, att de var gubbar), tryckte på en stor rund röd knapp och fick stopp på hela liften. Jag dog inte som tur var! Mina kompisar blev lite konfunderade när jag skrev på vykorten hem sedan, att "jag var nära att dö i liften".


Wikipedia
Jag hade en kompis som jag uppgicks väldigt mycket med innan jag började skolan, och vi hade för oss lite speciella saker. Till exempel gick vi ibland in i kohagarna jämte vårt hus, men det var viktigt sa min kompis att vi tog av oss alla röda kläder, för tjurarna blev som galna när de såg rött, då skulle de rusa mot oss (med tanke på tjurfäktningarna och det röda skynket som de har där, antar jag, men jag har förstått långt senare att det inte ligger någon sanning alls i det). 

Jag kommer också ihåg när vi var hos "faster Lilly" (egentligen min pappas faster, men alla kallade henne "faster Lilly"), vi skulle fika och hon förstod inte att vi barn inte gillade kaffe. Hon hällde upp det till alla. När Lilly var iväg i köket och skulle fixa något, hällde pappa ut kaffet från våra koppar i krukväxterna. 





Mer kommer! Håll ut!